Jump to content
Poweramp
Monty1948

Some Help and Advice Please

Recommended Posts

I'm able to rip music from CDs to to MWP, sometimes WMP doesn't immediately recognise album art.  I then ask WMP to find album information and it usually works.  

I save each ripped CD (with the album art) in a separate Windows folder on my PC and then copy and paste the folder to my mobile phone. 

Those which WMP didn't immediately find the album information will almost certainly appear in the Poweramp library as Unknown Album which is annoying especially as there are quite a few of them making selection difficult.

Could someone please advise me how I can overcome this problem and be able to view title tracks and album art in Poweramp 3?  Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

If your ripping software did not tag your music when you first ripped the CD (so just shows Track#1, etc) you will need to add tags -such as Title, Artist, Album, and the cover image - to each of the files subsequently. A batch tag editor is probably the easiest to do this for multiple files, something like MP3Tag or TagScanner.

Andre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, I'll give that a go.

I had obtained all the information, Album art, Artist and Tracks "after" initial ripping but before pasting to Poweramp.

I'll have a go with MP3 Tag but It might be for consideration that when I open the file in MP3 Tag it would show all the information which WMP accrued.

I was able to enter the track in Poweramp but unable to change the album title from Unknown Album.

Thanks again

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a similar issue where correctly taged MP3 songs ends up as unknown in PA when initially copied to the phone. I have found two ways to resolve the problem:

  • Rename the directory on the phone that holds the problematic tracks, this causes PA to re-scan the tracks.
  • Do a FULL rescan of the library.

I would recommend you to try a FULL rescan of your library, go to settings and  at the bottom of Library settings page there you have the full rescan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you.  I've tried doing a full rescan but unfortunately that has not resolved my problem.  I also changed the name of one of the folders through File Manager, eg one folder named  "A Fxxx Bxxx" to "AA Fxxx Bxxx" that too has not worked.

I've always selected my music in PA either through Artist or Album.  If I select Artist PA will only show "known" albums, if I select Album which I do most frequently I get the problem shown in my opening post.

Strangely, I've just noticed that if I select Folder option, those unknown albums are displayed correctly but not the tracks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It does sound as though your tags are not quite right. If you have already tried a FULL Rescan (not just a Rescan) and that hasn't helped, could you upload a couple of sample files which cause this problem?

Andre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks everyone.  It's my ignorance that's the problem!  

I've spent more time with Mp3Tag and managed to solve my problem, but I wouldn't have been able to do so without the kind help from those above.

So thanks once again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...