Jump to content

v3-build-834 volume level resetting


julien381
 Share

Recommended Posts

I am using the latest build v3 834 and when i turn up the volume till 100 it is resetting itself to the 87. No matter what i do could not prevented it. Also tried dvc on/off without luck.

Any suggestions ?

I am using android 8.1 with car head unit..

thanks..

Link to comment
Share on other sites

Can you please describe what you mean by reset? Like, does the volume decrease when you turn off the phone screen, does the volume reset after x minutes? 

What phone are you using?

Not sure if this is related but I do believe that certain countries require volume warnings and certain phone models will follow those laws. For me, I have a Sony Xperia, and I know that it like to randomly turn down the volume because of these volume restriction laws (but a pop up also shows telling me that the volume is too loud). 

Found this on a Sony forum:

Because of an European standard EN called 50332-2 and some of the features for this standard are:

The maximum output from the PMP and headphones must not be greater than 100 dB.

*The user must be actively warned if the sound pressure level exceeds 85 dB for more than 20 hours per week. On Xperia devices, a pop-up warning will appear on the screen.

Link to comment
Share on other sites

Thanks for your reply, i am using Poweramp software with android car multimedia head unit and when i open the software master volume starts with level 87 (diagonal clock shape control) and when i turned up to the max-100 after 3 seconds it just reverts to the 87 default level. I think this is the master vol level control for the app but i do not understand why behave like this. Default 87 level is very low when compared to the other players that's why i tried to turn up to the max level.

Link to comment
Share on other sites

I have another volume level bug  - when I connect wired headphones, Poweramp (latest paid beta) sets "Ringtone" volume (instead of "Media") to maximum. This is contingent upon the setting DVC=on (output is the experimental hi-res audio). When I turn DVC off or uninstall Poweramp, the issue stops. This was driving me crazy for almost a year before I pinpointed the cause, because it was always followed by a loud explosion of sound whenever someone called me.

Device is Honor view 10, latest Android 9. I attach a screenshot of sound settings to give you an idea how they look like on my device (- i dunno if this is same for all of android 9, or some honor specialty).

PLEASE, fix this :)

Screenshot_20190625_100910_com.android.settings.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, julien381 said:

Thanks for your reply, i am using Poweramp software with android car multimedia head unit and when i open the software master volume starts with level 87 (diagonal clock shape control) and when i turned up to the max-100 after 3 seconds it just reverts to the 87 default level. I think this is the master vol level control for the app but i do not understand why behave like this. Default 87 level is very low when compared to the other players that's why i tried to turn up to the max level.

Hmm, unfortunately, I do not have experience with the car units. My guess would be the way the app is interacting with the unit, it may be overriding the volume or something. Being that it only happens with Poweramp, it would be safe to assume it could just be a compatibility issue. Has this happened with previous versions? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

I'm experiencing the same on my Android HU - system volume is set at 87% and if I raise it to 100%, it automatically drops back to 87% approx 3s later.. I tried enabling/disabling all possible audio-related options to no avail. 

Has anyone figured out how to mitigate this? 

Link to comment
Share on other sites

@elabjer I assume you have got PA installed directly on the head unit, rather than playing from a phone via Bluetooth or Android Auto? Have you tried enabling/disabling DVC, and/or a different output method in Settings > Audio > Outputs? If this issue only happens when PA is running, try sending a logfile just after it next occurs, in case there is something that PA is doing that is causing this. (Settings > Get Support > Send Log > email to gpmaxmpz at gmail.com).

Andre

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...